Uprava po meri svih nas

Право на једнак и непристрасан третман, лепу реч, професионалну услугу, достојанство, учешће у доношењу одлука о располагању јавним новцем, поштовање прописаних правила – само су неки од важних постулата управе по мери свих грађана, који ће бити представљени током промотивне кампање коју је покренула Влада Републике Србије уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

Ова кампања је креирана како би се код грађана Србије подигла свест о важности реформе јавне управе у ефикасан, отворен и транспарентан сервис грађана и привреде. Такође, она приказује активности и резултате реформе јавне управе, коју Влада спроводи уз подршку Европске уније, како би се грађанима пружиле информације о њиховим правима и охрабрило њихово веће учешће у процесу доношења одлука.

Кампања под слоганом „Управа по мери свих нас“ обухвата серију телевизијских спотова, догађаја, билборда, новинских огласа и текстова у којима ће грађани моћи да се упознају са процесом реформе јавне управе. Реформом, која је базирана на Стратегији за реформу јавне управе и пратећем Акционом плану, координира Министарство државне управе и локалне самоуправе и у њену имплементацију је укључено више државних институција, које уз стручну и финансијску подршку Европске уније, стварају услове за савремену и ефикасну јавну управу – управу по мери свих грађана. Током кампање ће бити представљена и посебна интернет страница на којој ће грађани на једном месту моћи да пронађу све најважније информације о активностима које се спроводе, као и бројна корисна упутства и објашњења за поједине административне поступке и процедуре.

Кампања je почeла крајем новембра и трајаће до краја децембра.

Европска унија снажно подржава реформу јавне управе у Србији. ЕУ је до сада Србији донирала укупно преко 200 милиона евра за побољшање јавне управе, од чега је 70 милиона било директна буџетска подршка.

И запосленима у јавној управи је неопходно стално професионално усавршавање. Од њихових знања и вештина зависи и квалитет рада јавне управе. Због тога је Влада Републике Србије основала Националну академију за јавну управу, централну државну институцију која организује обуке за јавне службенике на свим нивоима.  Управа по мери свих нас се стално усавршава.

Унапређење система јавне управе подразумева и ефикасније управљање јавним финансијама. Побољшањем система јавних набавки и модернизацијом рада Пореске управе остварују се уштеде и повећавају приходи буџета од којих се финансирају бројни пројекти по мери свих грађана. Управа по мери свих нас домаћински управља нашим новцем.

Закон грађанима даје право да учествују у доношењу планова и одлука о томе где ће се и шта градити новцем из буџета локалних самоуправа, јер грађани најбоље знају шта им је потребно.  Управа по мери свих нас је управа која нас слуша.

Упрошћавање процедура, дигитализација и осавремењавање рада јавне управе је довело до тога да је 320 државних органа међусобно електронски умрежено, те тако више не морамо да прибављамо документа коју управа већ има. Управа по мери свих нас је ефикасна и штеди наше време и труд.

Реформа јавне управе се спроводи због свих грађана. Иза измена прописа, увођења нових технологија и обуке запослених у јавној управи стоји наше право на достојанство, лепу реч, равноправан и непристрасан третман, ефикасну и професионалну услугу која је иста за све… Управа по мери свих нас поштује све нас.

Рад јавне управе мора да буде јаван и отворен за све грађане. На то је обавезује закон. Он нам даје право да питамо и да знамо шта јавна управа ради у наше име. Управа по мери свих нас не крије ништа од својих грађана.

Новац у државном буџету је новац свих нас. Зато сви ми имамо право да учествујемо у доношењу одлука како ће наш новац да се троши. Управа по мери свих нас мора да нас пита како да располаже нашим новцем.

Рад јавне управе је заснован на законима наше земље који важе за све подједнако. Закони морају да се поштују.  Управа по мери свих нас је управа која поштује законе